Siunattu uupuminen

Vaikka jokaisessa uskovassa asuukin Jumalan voima, näemme pyhistä kirjoituksista, että väsymme elämämme paineiden alla. Näemme myös, että jopa Jeesus ihmisyydessään väsyi ja vaikka olikin täydellinen. Taistelu vaatii aina veronsa, vaikka se tapahtuisikin Jumalan antaman voiman avulla.


Jumalalla on lääke väsymyksemme. Hän haluaa, että pysymme Hänessä parantaaksemme uupuneen sielumme. Pysyä tarkoittaa viipymistä ja paikallaan oloa. Säännöllisten hetkien varaamista kuunnellaksemme Hänen johdatustaan. Odotusta, että Hän antaa sisäistä vahvistusta ja voimaa.


Yksi uskonvaelluksen vaikeimmista haasteista on odottaa, että Jumala vastaa rukouksiimme, kun tarvitsisimme Hänen kiireellistä apua puuttua tilanteeseen joka särkee sydäntämme, koettelee uskoamme ja vie meiltä rauhan ja ilon. Saatamme muistuttaa Jumalaa Hänen lupauksistaan ongelmissamme, mutta silti joudumme usein kokemaan, että taivas on hiljaa. Että meille annetaan enemmän, kuin jaksamme kantaa. Saatamme myös kokea Raamatun jakeet naurettaviksi siitä, että kiusaus ei kasvaisi liian suureksi ja että ulospääsy on varmistettu.


Maallisessa elämässämmekin saatamme kokea uupumuksen jaksoja. Kun suostumme kestämään vääryyttä liian pitkään ja teemme asioita enemmän kuin jaksamme. Usein väsymys päästessään liian pitkälle oireilee vasta silloin, kun pahimmat taistot ovat jo takana. Riittää vain pieni kuormitus ja huomaamme olevamme totaalisen lopussa. Kuitenkin ymmärrämme tuolloin hiljentää. Ymmärrämme, että lisätekeminen ja yrittäminen ei ole ratkaisu asiaan.


Sama lääke pätee hengellisessä vaelluksessamme. Ratkaisu ei ole yrittää ja suorittaa enemmän. Kiristää vyötä ja esittää hiljaista ja kärsivää palvelijaa, joka itkee itkunsa yksin.


Vaan hiljentyä ja pysähtyä juurikin Sen edessä, joka tietää tilanteemme ja ymmärtää. Jokainen Jumalan mies ja nainen, joka elää Jumalan tahdossa väsyy. Eikä kyse ole vain niistä, joilla on jokin suuri palvelusvirka. Jeesuksen vertaukset hyvin usein kuvaavat fyysistä työtä. Ja fyysinen työ vaatii aina palautumisaikansa.


Vaikka Henki antaakin meille voiman ponnistella eteenpäin, me väsymme myös emotionaalisesta ja henkisestä rasituksesta. Uskovina ihmisinä Jumala pyytää meitä olemaan työtovereitaan. Jumala eikä Raamattu kuitenkaan koskaan sano, että olisimme immuuneja väsymykselle, vaikka olisimmekin Hengen täyttämiä. 


Voimme vuodattaa kaikki tunteemme rakastavalle Taivaan Isällemme. Voimme pyytää voimaa ja ymmärrystä. Monesti Jumala haluaakin muuttaa meidät ensin, ennenkuin muuttaa olosuhteemme. Siksi rukous kestää annetut olosuhteet on yksi tärkeimpiä rukouksiamme. 


Joskus väsymyksemme ei kuitenkaan johdu Hengen puutteesta, vaan siitä, että Henki yrittää johtaa meidät hiljentymään ja lepäämään. Oletettavasti monet ihmeelliset asiat maailmassa olisivat jääneet tapahtumatta, ellei Jumalan palvelijat olisi ruumiillisesti väsyneet ja hengessään uupuneet. Sillä heikoissa Jumala on vahva ja vain silloin, kun annamme Jumalalle tilaa toimia, Hän voi meitä täyttää ja käyttää.


Ymmärretään siis nöyrtyä lepoon. Pyytämään uutta voimaa ja voitelua. Ymmärretään, ettemme itsessämme tee mitään ja maltetaan pysähtyä lepoon ja virkistymään Taivaallisen Lähteemme luokse. Tiemme ei ikinä ole niin kaita, etteikö Jeesus mahtuisi kulkemaan vierellämme, mutta hyvin usein teemme siitä itse kapeamman vaatimalla itsestämme liikaa. Suorittamalla ja pusertamalla, unohtaen pysähtyä välillä lepäämään ja kuuntelemaan Hänen tahtoaan.


Tulkaamme siis Hänen tykö, joka antaa meille levon. Jeesuksen seurassa emme koskaan ole yksin. Äärettömän hellä ja voimakas matkakumppani kulkee tiellä kanssamme. Sisäistäkäämme Hänen sanansa tähänkin päivään. Ehkä Hän haluaa juuri sinulle sanot nyt: Tule lapseni ja juo, lepää hetki, anna Minun auttaa 🩷


Mutta ne, jotka odottavat Herraa, saavat uuden voiman; He nousevat siivillä kuin kotkat, he juoksevat eivätkä väsy, he kävelevät eivätkä väsy.

 Jesaja 40:31 



Myös Jeesus väsyi työssään aika ajoin ja Hänen täytyi irtautua ihmisten seurasta rukoukseen ja hiljentymiseen Isän kanssa. Luukkaan evankeliumissa näemme Hänen vuodattaneen veripisaroita tuskasta. Jos Jumalan Poika, vaikkakin ihmisenä - väsyi, kuinka kuvittelemme että me ihmiset olisimme vahvempia? Ettemme saisi väsyä ja anoa uutta voimaa?

Uupumus tarkoittaa, että elinvoimamme ovat täysin kuluneet ja käytetty. Hengellinen uupumus ei ole synnin seurausta, vaan palvelukseen väsymistä, sitä, että omalla voimallamme.

Jeesus sanoessaan Pietarille ruoki minun lampaitani, ei tarkoittanut Pietarin tekevän ja antavan omasta lihastaan.

Rikkoutuneen leivän ja vuodatetun viinin yksi merkitys lieneekin se, että meidän on oltava muiden ihmisten sielujen ravintoa, kunnes he oppivat ottamaan ruokansa Jumalalta, ylösnousseelta Messiaalta. 

Ruokkimisen kuuluukin tyhjentää meidät kokonaan – viimeistä pisaraa myöten. Mutta leipä ja viini ei ikinä tule meiltä. Siksi Jeesus, kehottaessaan ruokkimaan Hänen lampaitaan, tarkoitti meidän olevan pelkkiä palvelijoita. Ravinto, voima, työkalut ja työtehtävät tulee aina Häneltä 🩷



~

Kaiken armon Jumala on Kristuksessa Jeesuksessa kutsunut teidät iankaikkiseen kirkkauteensa. Vähän aikaa kärsittyänne hän itse varustaa, voimistaa, vahvistaa ja lujittaa teidät. 

1. Pietari 5:10

Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit