Keskellä sotkua

Onnistuin pudottamaan Raamattuni täpötäyden kahvimukin päälle. Vain kolahdus ja kahvia oli joka paikassa. Varsinaisen sotkun siivoomista enemmän ärsytti Raamatun sivujen ikävä värjääntyminen. Toki onni tai varjelus onnettomuudessa, vain sivujen reunat värjääntyivät.


Silti hetken aikaa kiukutellessani tunsin itseni jälleen pieneksi lapseksi toivoen, että joku muu tulee ja siivoaa sotkun. Ennallistaa tapahtuneen.


Me ihmiset saamme usein elämässämme sotkua aikaan niin asioissa kuin ihmissuhteissammekin. Myös Adam ja Eeva saivat myös aikaan melkoisen sotkun aikaan paratiisissa.


Jumala asetti heidät upeaan puutarhaan, jossa he olisivat saaneet elää vapaasti ja vailla huolia. Ainoa rajoitus, jonka Jumala parille, oli yksi puu keskellä puutarhaa. On selvää, että hedelmien takia ei olisi tarvinnut rikkoa sääntöä. Puu toisensa perään notkui varmasti toinen toistaan maukkaampia hedelmiä.


Mutta vanha käärme tuli ja tarjosi toista totuutta, kuin Jumala oli ennalta ilmoittanut. Kuten Aadamille, joka oli asetettu vastuuseen paratiisissa, Jumala tarjoaa usein meillekin katumisen vaihtoehtoa.


Adam ja Eeva saivat tilaisuuden selittää. He olisivat voineet tunnustaa mokanneensa ja pyytää anteeksi. Ehkä seuraukset olisivat olleet erilaiset meille kaikille? Sen sijaan Adam syytti naista ja Jumalaa, joka oli naisen hänelle antanut ja nainen syytti käärmettä.


Varsin tutunoloinen kaava tänäkin päivänä. Syyllinen etsitään muualta kuin omasta itsestä. Myös minä valehtelisin, jos väittäisin, että Raamatun pudottaessani ensimmäinen ajatus Jumalan puoleen ei olisi ollut, miksi et varoittanut? 


Ehkä hän varoittikin, mutten kiinnittänyt hiljaiseen ääneen huomiota. Adamin ja Eevan tapauksessa Jumala hyvyydessään lupasi korjata ihmiskunnalle sattuneen sotkun. Vanha Testamentti on täynnä upeaa profetiaa tulevasta Messiaasta, joka tulee sovittamaan ihmiskunnan jälleen Jumalan yhteyteen. Ja Adam eläessään yli 900 vuotiaaksi, kerkesi näkemään nuo lupaukset ja profetiat.


Tuosta Adamin ja Eevan kohtalokkaasta päivästä on kulunut tuhansia vuosia, ja edelleen koko ihmiskunta kamppailee ja kärsii edelleen synnin seurauksista. Joudumme käsittelemään kaikenlaisia sotkuja -  katkenneita ihmissuhteita, uskottomuutta, sairauksia, kiusaamista, vainoa, kuolemaa ja jopa täysin merkityksettömiä sotkuja, kuten kaatuvia kahveja. Mutta Jumalan sana on edelleen voimassa. Ja Jumala tarjoaa tänäkin päivänä meille samaa oljenkortta, sovintoa.


Jumalan lupaus siivota ihmiskunnan aiheuttama sotku toteutui Jeesuksessa. Kuolemallaan ja ylösnousemuksellaan Jeesus voitti vanhan käärmeen. Vaikka joudummekin elämään synnin seurausten kanssa, voimme levätä tietäen, että Jumala on silti uskollinen! 


Meillä on oljenkorsi sovitukseen Jeesuksessa. Voimme olla täysin omia itsejämme ja haavoittuvaisia hänen kanssaan. Voimme antaa Hänelle kaikki rikkinäiset palamme. Jeesus oli jo, ennenkuin Adamia edes oli luotu, Hän ei takuulla ylläty mistään sotkustamme tai haasteista ja synneistä, joita meillä voi olla. Hän on nähnyt jo kaiken ihmiskunnan historiassa ja Hän voi ja haluaa tehdä kauniita asioita rikkinäisillä elämillämme, ennallistaa, kun vain annamme Hänelle siihen luvan. 


Laske siis sotkusi, tuskasi ja kaikki haasteesi ja ongelmasi Jeesuksen jalkojen juureen. Me kaikki olemme sotkeneet, mokanneet ja tehneet asioita, joita kadumme. Enkä nyt puhu kahvista. Ja siksi Jeesus tuli. Armahtamaan jokaisen. Auttamaan jokaisen omasta sotkustaan. Antamaan tulevaisuuden ja toivon.


Ja Jumala ei nuku. Hän kirjoittaa edelleen tarinoitamme. Sotkumme, oli se sitten mikä tahansa, ei myöskään ole liian suuri Jumalalle. Vie kaikki siis kaikki asiasi ja murheesi Sille, joka tässä maailmassa rakastaa sinua eniten, sillä Hän on tullut sinua varten 🩷


Jeesus ei lupaa meille seuraajilleen helppoa elämää tai edes elämää ilman vaikeuksia. Jeesuksen seuraajien uskonelämä on itseasiassa melko sotkuista. 

Turhautuminen omiin haasteisiin voi olla arkipäiväistä ja lannistavaa. Ongelmia ihmissuhteissa, työpaikoilla ja kotona. Kenties rahahuolia ja hajoavia autoja. Vastoinkäymisiä ja vaikeuksia.

Langenneessa maailmassa eläminen sekä rikkinäisten ihmisten, että hajoavan materian kanssa ei ole helppoa. 

Myöskään Raamatussa ei puutu draamaa Jumalaan turvaavilta ihmisiltä. Kaiken huipuksi kamppailemme myös synnin ja ulkoisten kiusausten kanssa. 

Vaikeuksissa ja haasteissa - elämämme sotkuissa Psalmit tarjoaa hätähuutoa ja vertaistukea Jumalan puoleen. Ne lohduttavat ja kantavat. Ne samaistuvat tuskaamme. Antavat rukouksiimme sanoja, kun itse emme jaksa enää edes puhua.

Voimme nähdä itsemme jokaisessa psalmissa. Ja ne kertovat Jumalan ajatuksista meitä kohtaan. Ja ne muistuttavat siitä, että vaikka me uskovat emme ole immuuneita vaikeuksille, me emme kärsi niistä yksin. Meillä on auttaja, joka on valmis rientämään avuksi.

Juuri niin. Juuri sinä, rakas lukijani olet Jumalalle niin tärkeä, että Hän jättää kesken sen, mitä on tekemässä ja rientää avuksesi. Hän kuulee huutosi ja pelastaa sinut sieltä missä olet 🩷



Sydämestäni minä rakastan sinua, Herra , minun voimani, Herra,minun kallioni, linnani ja pelastajani, minun Jumalani, kallioni, jonka turviin pakenen, minun kilpeni, pelastukseni sarvi ja turvapaikkani! Ylistetty olkoon Herra! Näin minä huudan ja pelastun vihollisiltani. 

Kuoleman köydet kiertyivät ympärilleni, turmion virrat pelästyttivät minut. Tuonelan siteet kietoivat minut, kuoleman ansat tulivat yllättäen eteeni. Ahdistuksessani minä huusin Herraa , huusin avuksi Jumalaani. Hän kuuli temppelistään minun ääneni, huutoni tuli hänen eteensä ja kantautui hänen korviinsa.

Silloin maa huojui ja järisi, vuorten perustukset järkkyivät. Ne horjuivat, koska hän vihastui. Savu nousi hänen sieraimistaan ja kuluttava tuli hänen suustaan, palavat hiilet hehkuivat hänestä. Hän taivutti taivaat ja astui alas synkkä pilvi jalkojensa alla. Hän ratsasti kerubilla ja lensi, kiiti tuulen siivillä. 

Hän teki kätköpaikakseen pimeyden, majaksi ympärilleen synkät vedet, paksut pilvet. Loisteesta, joka kävi hänen edellään, purkautuivat pilvet rakeiksi ja tulisiksi hiiliksi. Herra jylisi taivaassa, Korkein antoi äänensä kuulua: satoi rakeita ja tulisia hiiliä. Hän lennätti nuolensa ja hajotti viholliset, ampui salamoita ja saattoi heidät hämmennyksiin. Vetten syvänteet tulivat näkyviin, ja maanpiirin perustukset paljastuivat sinun nuhtelustasi, Herra, vihasi hengen puhalluksesta.

Hän ojensi kätensä korkeudesta ja tarttui minuun, hän veti minut ylös syvistä vesistä. Hän pelasti minut väkevältä viholliseltani, vihamiehiltäni, sillä he olivat minua vahvempia. He nousivat minua vastaan hätäni päivänä, mutta Herra oli minun tukenani. Hän toi minut avaraan paikkaan. Hän pelasti minut, sillä hän on mieltynyt minuun. 

Herra palkitsee minut vanhurskauteni mukaan, kätteni puhtauden mukaan hän minulle maksaa. Sillä minä olen noudattanut Herran teitä enkä ole luopunut Jumalastani jumalattomuuteen. 

Uskollista kohtaan sinä olet uskollinen, nuhteetonta kohtaan nuhteeton. Puhdasta kohtaan sinä olet puhdas mutta kieroa kohtaan nurja. Sinä pelastat nöyrän kansan, mutta ylpeät silmät sinä painat alas. Sinä saat minun lamppuni loistamaan. Herra , minun Jumalani, valaisee pimeyteni. 

Sinun avullasi minä juoksen kiinni rosvojoukon, Jumalani avulla hyppään yli muurin. Jumalan tie on täydellinen, Herran sana tulessa koeteltu. Hän on kilpenä kaikille, jotka häneen turvaavat.

Sillä kuka muu on Jumala paitsi Herra, ja kuka on kallio paitsi meidän Jumalamme? Hän on Jumala, joka vyöttää minut voimalla ja tekee minun tieni nuhteettomaksi. Hän tekee minun jalkani peuran jalkojen kaltaisiksi ja asettaa minut kukkuloilleni. Hän opettaa käteni sotimaan ja käsivarteni vaskijousta jännittämään. Sinä annat minulle pelastuksesi kilven. Sinun oikea kätesi tukee minua, sinun alentumisesi tekee minut suureksi. Sinä annat askeleilleni avaran tilan, eivätkä minun nilkkani nyrjähdä.  

Herra elää! Siunattu olkoon kallioni, korotettu olkoon Jumala, minun pelastajani! Hän on Jumala, joka kostaa puolestani ja saattaa kansat valtani alle. Hän vapauttaa minut vihollisistani. Niin, sinä korotat minut vastustajieni ylitse, vapautat minut väkivaltaisesta miehestä.

Sen tähden minä kiitän kansojen keskuudessa sinua, Herra, ja laulan kiitosta sinun nimellesi. Hän antaa kuninkaalleen suuria voittoja ja osoittaa laupeutta voidellulleen, Daavidille ja hänen siemenelleen, ikuisesti.

Psalmi 18 (lyhennetty)




Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit