Esterin kauneus

Esterin kirjaa lukiessa nousee kaksi pääteemaa esiin. Päähenkilön kauneus ja sekä lopulta rohkeus pelastaa kansansa.


Esterin kauneus, jonka edessä miehet ovat myytyjä ja joka muistetaan mainita monessa kohtaa, jättää lukijalle tunteen, tätäkö taivaassakin arvotetaan? Ulkonäköä?


Mutta miksi Jumala nostaisi lapsistaan jotkut muita ylemmäksi asiassa, jota vastaan meidän on mahdotonta kilpailla? Miksi Jumala arvottaa kauniita ihmisiä, kun samalla sallii luomistyössään vähemmän ulkoisia avuja saaneita? Onko Jumala samanlainen mies, kun kaikki muutkin miehet?


Jumala ei kuitenkaan jätä palvelijaansa tietämättömäksi. Tämä kirja on avautunut itselle uudella, ihanalla tavalla.


Esterin kauneus ei suinkaan perustunut pelkkään häikäisevään ulkoiseen kauneuteen, vaan sisäiseen. 


Vaikka Ester varmasti olikin kaunis nuori, sirovartaloinen ja sorja juutalaistyttö on selvää, että kauneutta on painotettu ainoastaan sisäisen kauneuden takia. 


Ester oli yksi monista nuorista naisista, jotka tuotiin kuninkaan palatsiin. Siellä kuninkaan hoviherra, koulutti heidät ja piti heistä huolta, ennen kuin he vihdoin asettuivat kuninkaan eteen. Kuningas oli enemmän kiinnostunut Esteristä, kuin kenestäkään muusta naisesta. 


On huomioitavaa, että kuninkaalla oli jo haaremissa ollut kauniita satoja naisia. Esterillä oli jotakin, jota näillä muilla naisilla ei ollut.

 

Kaunis oli Esterin edeltäkin, kuningatar Vasti. Esterin valintaa edelsi tilanne, jossa jo seitsemän päivää vietettyjen kuninkaan juhlien keskellä, missä viini virtasi, kuningas keksi kutsua kuningatar Vastin ilmestymään koko ryyppyseurueen eteen esiintymään. 


Vasti kieltäytyy, mikä oli väärin sekä naisen tottevaisuutta kohtaan, että hirveä häväistys itse kuninkaalle. Oli Vastin kieltäytyminen sitten meidän mielestä fiksua olla menemättä rymyjoukon eteen arvosteltavaksi ottaen huomioon sen aikaisen lainkin; tämä kuitenkin tuolloin johti siihen, että kuningas suuttui pahanpäiväisesti ja halusi korvata kuningattaren uudella. Esterillä.


Mihin sitten Esterin palvottu kauneus perustui? Esterissä eniten loisti hänen sisältään kumpuava kauneus ja nöyryys. Hän oli Jumalaansa kunnioittava hiljainen palvelija, joka ei korottanut itseään eikä tuonut salojaan esiin tai yrittänyt hyötyä niistä. Sivussa oleva, pidättyvä, hiljainen ja vaatimaton. Aivan kuten Raamattu ohjeistaa naisen olen miehensä kruunu; viisas ja miehellensä kunniaa tuova nainen.


Maailmassa, missä naisen asema oli monin tavoin heikko, nainen saattoi saada arvostusta ja vaikutusvaltaa kauneutensa ansiosta. Kalliit vaatteet, korut ja tukkalaitteet kertovat varallisuudesta, joka myös oli ja on vieläkin maailman silmissä yksi ihmisen arvon mittareista. Raamattu kuitenkin opettaa, että Jumalan silmissä ihmisen sisäinen elämä, sydämen asenne on tärkeämpi kuin se, miltä hän näyttää.


Ulkonäkö saattoi tuoda pääsyn naiselle kuninkaan hoviin, vaikkei se varmasti mukanaan onnea tuonut. Onnea se ei tuonut kuninkaallekkaan. Sadoittain upeita naisia, mutta rakkaus puuttui. Se on Jumalan luomistyötä meissä, että todellinen onni löytyy vasta pitkässä parisuhteessa. Hekumasta hekumaan hyppinen jättää ihmisen tyhjäksi sisältä.


Raamatussa eräänlainen tervemielisyys yhdistetään vaatimattomuuteen ja häveliäisyyteen. Vaatimaton ja häveliäs ihminen ei ole pinnallinen tai turhamainen, eikä oma ulkonäkö ole hänelle elämän tärkein asia. Sen sijaan hänellä on itsestään terve, tasapainoinen näkemys. Hän ottaa myös huomioon toisten tunteet, minkä vuoksi toiset pitävät hänestä ja kunnioittavat häntä. Ennen kaikkea hän saa Jumalan hyväksynnän. Hyvistä ihmisistä paistaa hyvyys läpi. Yhdessä hyvien käytöstapojen kanssa se tekee ihmisestä todella kauniin ja vastustamattoman.


Lisäksi hän saa paljon todennäköisemmin tosi ystäviä ja vetää puoleensa sellaisia puolisoehdokkaita, joita ei kiinnosta pelkästään fyysinen vetovoima vaan myös kestävä ja onnellinen avioliitto.


Meistä jokainen nainen voi siis tuntea helpotusta tekstiä lukiessaan, jos aiemmin asia on arveluttanut. Jumala ei katso sinussa tai minussa ulkonäköä, hän katsoo sitä mitä sisällämme on. Meidän ei tarvitse Jumalan takia olla tietyn painoisia tai näköisiä, että kelpaisimme paremmin, tai olisimme arvokkaampia.


Hyvyys ja Jumalan lapseus loistaa puhdassydämisistä lävitse. Ne tekee jokaisesta naapurintytöstä Miss Maailman. 


Sisäinen kauneus on ajatonta ja klassista. Sitä ei osteta Luis Vuitton liikkeistä ja siihen Raamattukin kehottaa keskittämään huomion - sydämen salaiseen ihmiseen.


Uskova nainen on ensisijaisesti Kristuksen oma ja Jumalan silmissä arvokas ja rakas sellaisenaan. Meidän kehomme pieninkin piirto toimii tarkoituksenmukaisesti. Meidät on tehty taitavasti ja Jumalan suunnitelmat meitä kohtaan ovat ylivertaiset. Me saamme kaunistaa itseämme koruilla ja meikellä mutta kovin suurella materia ja pakkelimäärällä me peitämme sen luonnollisuuden, joka kumpuaa meistä.


On absurdia, jos kauneuden kokemus tai sen tavoittelu nostetaan merkitykselliseksi asiaksi uskovallakin. Jumala rakastaa jokaista naista, ja tässä meitä ympäröivässä maailmassa, jossa yhteiskunta arvottaa meidät vetämään yhtäläisyysmerkit kauneuden ja hyväksytyksi tulemisen välille, on ihanaa ja vapauttavaa ymmärtää, että Jumala ei sitä tee. Jumala suo meille kaikille eriasioita, mutta arvotus meissä naisissakaan ei tule ulkoisesta, vaan sisäisestä kauneudesta.


Se mitä minä Jumala haluaa sinulle aiheesta sanoa:


Ihminen katsoo ulkokuorta, mutta Herra näkee sydämeen 

1. Sam. 16:7.


Rakkaani, kaikki sinussa on kaunista, sinä olet täydellinen! 

Korkea Veisu 4:7


Poista siis rakas sisareni mielipaha sydämestäsi ja torju onnettomuus lihastasi, sillä Saarnaajan sanoin  nuoruus ja elämän kukoistus ovat turhuutta. 


Ester pelasti rohkeudellaan ja Jumalaan turvaamisella oman kansansa. Hänellä olisi ollut kultatarjottimella tyrkyllä kuninkaalta puolivaltakuntaa ja mitä ikinä vain olisi keksinyt pyytää, mutta hänen tärkein prioriteettinsa oli Mordokain varoituksen jälkeen rukoilla, paastota ja taistella kansansa puolesta. 


Ester pääsi kauneutensa takia tarpeeksi lähelle hirmuhallitsijaa, joka aikoi tuhota koko juutalaisen kansan. Mutta se mikä hänen sisältään kumpusi, vei kuninkaan suosioon. Ester riskeerasi henkensä pelastaessaan oman kansansa. Hänen kohdallaan kauneus oli vain tarpeellinen ominaisuus toimittaa Jumalan suunnitelma, mutta todellisen koetuksen ratkaisi sydämen hänen rohkeus ja se kauneus joka kumpusi sisältä. Hyvyys.


Olipa Esther pienenä, köyhänä ja orpona juutalaistyttönä kuinka epätodennäköinen valinta tahansa, Jumala valitsi hänet tekemään suurta työtä suojellakseen juutalaisia hävitykseltä.


Älä katso hänen kokoaan ja komeuttaan, sillä minä en hänestä välitä. Herra ei katso kuten ihminen. Ihminen katsoo ulkokuorta, mutta Herra näkee sydämeen.

1. Sam. 16:7


Raamatussa mainitaan hyvistä ominaisuuksista erikseen lempeys ja sävyisyys, kun kuvaillaan, miten sisäinen kauneus ilmenee. Muita kaunistavia ominaisuuksia, jotka mainitaan Jumalan silmissä arvokkaiksi, ovat esimerkiksi viisaus, uskollisuus, nöyryys ja totuudellisuus. Kun ihmisen toiminnassa ja suhtautumisessa muihin ilmenee näitä ominaisuuksia, kauneus näkyy myös ulospäin.


Myös Jeesus synnyttää näitä ominaisuuksia uskovaisen sydämessä. Se että on rakastettu, voi tehdä ihmisestä kauniin. Se että on Jumalan rakastettu, voi tehdä ihmisestä katoamattomalla tavalla kauniin. Sädehtivän, Jeesuksen armoa ja rakkautta pursuavan kaunottaren. 


Yksi kaunotar, johon olen uskoni aikana saanut tutustua on eräs uskonsisareni. Hän on kuin Ester, hiljainen ja sävyisä Herran palvelija. Aina tukemassa ja nostamassa toisia, kuin Jeesus hän ei särkyttä ruokoa muserra. Kulisseissa hän rukoilee maansa puolesta, jakaa näkyjään ja ei turhaa huutele itsestään. Esikuvallinen, ihana ja herkkä ihminen. Hänen blogiaan pääset seuraamaan tästä:

Sinettisormus


On varmasti lukuisia syitä, miksi Jumala on asettanut sanassaan naisen roolin sellaiseksi kuin se on. Toisin kuin maailma väittää, Jumala on kuitenkin luonut miehen ja naisen tasavertaisiksi. 


Raamattu on täynnä upeita naisia, joista voi esikuvia itselleen ottaa, naisia, joilla on kaikki mahdollisuudet käsissään luottaessaan Jumalaan ja Jeesukseen, aivan kuten meilläkin on.


Ihanaa, aurinkoista viikonloppua sinulle sisko. Ollaan onnellisia siitä, että Herrassa saamme olla sitä mitä olemme, ilman pelkoa kelpaavuudesta 💖



King James Bible kääntää hyvin 1. Pietarinkirjeen 3:3 kohdan:

Älä anna kauneutesi koostua ulkoisista asioista, kuten taidokkaista kampauksista ja kultakoruista tai hienoista vaatteista, vaan pikemminkin siitä, mikä on sydämen sisällä – lempeän ja hiljaisen hengen katoamattomasta ominaisuudesta, jolla on suuri arvo Jumalan silmissä.

Pietari paljastaa nimenomaan naisille vaarat, jotka liittyvät ulkoisten koristeiden, hienojen kampausten, kalliiden korujen tai kauniiden vaatteiden liialliseen painottamiseen – enemmän huomiota tulisi mieluummin kiinnittää nöyryyden, puhtauden, lempeyden ja armon sisävaatteisiin, jotka on paljon arvokkaampi Jumalan silmissä. 

Älkäämme koskaan unohtako, että Jumala katsoo sydämeen. Se mies tai nainen, joka pelkää Herraa hiljaisuudessa, heijastaen Hänen kauneuttaan, on se, jota ylistetään.




Kommentit

  1. Kiitos rakas sisko. Minulle on tuo Esteri profetoitu kolmasti. Ja olen saanut siihen ymmärryksen. Esteriä kaunistettiin Kuninkaalle. Niin on myös meidän osamme Jeesukse n Kristuksen omina. Me olemme seurakuntana Hänen morsian ja Hän on kaunistava meidät kun vain Hänelle suostumme. Amen.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit